Verweij Bookworks

Fluwelen woede – Alan Downs

Fluwelen woede – Alan Downs

1 maart 2021

Jarenlang heb ik niets van mezelf en mijn gay-zijn begrepen. Soms was die verwarring zo sterk dat ik het letterlijk uitriep: ‘Ik word er gek van!’ Problemen met de acceptactie van mijn seksuele oriëntatie, maar ook de verborgen eenzaamheid in de gayscene, lieten me continu aan mezelf twijfelen. Steeds weer stelde ik de vraag: wat is er mis met mij?

Dat homoseksualiteit vaak gepaard gaat met een diep gevoel van minderwaardigheid, blijkt wel uit het boek ‘Fluwelen woede’ van klinisch psycholoog en ervaringsdeskundige Alan Downs. Dit boek, geschreven voor homoseksuele mannen die opgroeien in een heterowereld, is een regelrechte confrontatie met mezelf. Ik kan niet meer dan een of twee hoofdstukken op een dag lezen. Want op een eerlijke, maar liefdevolle wijze legt Downs de vinger op de uiterst zere plek: schaamte om de diepgewortelde overtuiging dat ik niet deug. Zelden heb ik een boek gelezen dat me zo raakt in de diepere lagen van de ziel. Het brengt me namelijk terug naar de kleine jongen met het grote geheim van zijn homoseksualiteit. Die niet kon en mocht bestaan. Die afweek van de rest en dat ook haarscherp aanvoelde. En er vervolgens alles aan deed om zichzelf te verstoppen. Want stel je voor dat iemand zijn grote geheim zou ontdekken…

En dus heb ik al op jonge leeftijd geleerd mijn gevoelens te onderdrukken. Sterker nog, ik heb me aangepast om er alsnog bij te horen. Al op jonge leeftijd deed ik alles om liefde en goedkeuring te verdienen. Zelfs toen ik al jaren uit de kast was, nam ik in relaties genoegen met minder, om maar niet de pijn van weer een afwijzing of schaamte te hoeven voelen. Het is allemaal te herleiden naar een stille sluipmoordenaar: ik doe er niet toe. Of: als ik laat zien wie ik werkelijk ben, wordt er niet van me gehouden. De afschuwelijke angst om geen liefde waard te zijn. En hoewel ik nu oprecht gelukkig ben, zijn er dagen zat dat een enorme schaamte en minderwaardigheid me overspoelen. Afgelopen vrijdagavond nam ik deel aan een stiltemeditatie in de Oudkatholieke kerk hier in Culemborg. Ik voelde een enorme behoefte om me veilig te voelen, vooral ook door het lezen van dit allesonthullende boek. En hoewel de kerk er dankzij het aanwezige kaarslicht sprookjesachtig uitzag, was ik verwikkeld in een enorme innerlijke strijd. Want in stilte ervoer ik de enorme schaamte die al op zeer jonge leeftijd de boventoon is gaan voeren in mijn bestaan. De stemmetjes die me influisterden dat het met mij nooit iets zou worden. Je begrijpt: enorm confronterend, maar tegelijkertijd ook heel bevrijdend om er niet meer voor weg te hoeven rennen.

Want het lijkt tegenwoordig zo eenvoudig om gay te zijn, uit de kast te komen, te houden van wie je wilt houden, maar het tegendeel blijkt waar. Vooral in bepaalde religieuze groeperingen schroomt men niet om LHBTI’ers terug de kast in te jagen. Recentelijk nog waarschuwde dominee Van der Tang, predikant van de plaatselijke Gereformeerde Gemeente in Nederland de gemeente Alblasserdam voor haar LHBTI-beleid. ‘… Een zonde tegen God, want het wijkt af van de goddelijke wet…’, zo sprak hij als inspreker tijdens een raadsvergadering. En ook de YouTube-aflevering van Tim Hofman met Leon Houtzager maakt op een schokkende manier duidelijk hoe bepaalde mensen en groeperingen denken over een seksuele oriëntatie die afwijkt van de heteronorm. Het maakt me verdrietig, bang en boos. Niet eens zozeer om mijn eigen strijd die ik heb gevoerd, maar vooral om al die jonge mensen die in onveiligheid opgroeien omdat er geen ruimte is zich seksueel te ontplooien. Dat breekt echt mijn hart. Dit soort idioten hebben werkelijk geen idee welke ravage ze aanrichten in het leven van een kind met een seksuele oriëntatie die ‘afwijkt’ van wat ‘normaal’ is. En tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat deze ‘idioten’ vaak grote moeite hebben om zichzelf lief te hebben, want als ze zich werkelijk bewust zouden zijn van hun persoonlijke ‘schaduwzijden’, dan was die veroordelende houding er nooit geweest.

Seksuele diversiteit lijkt zo geaccepteerd, en goddank is er al ontzettend veel bereikt om de rechten van LHBTI’ers te verbeteren, maar toch is er nog zoveel winst te behalen. En juist daarom moet het benoemd blijven worden. Als mensen anno 2021 nog steeds de overtuiging hebben en uitkramen dat homoseksualiteit moet worden uitgebannen, gaat er iets fundamenteels mis. Want als er niet voor ieder individu een veilige plek is op deze wereld, dan kun je niet anders dan je stem laten horen.

En ja, verandering begint in eerste instantie bij mezelf. Want als ik mijn eigen schaamte en minderwaardigheid zonder oordeel durf te aanschouwen, dan pas is er ook werkelijk ruimte voor de ander. Sterker: dan ga ik de schaamte voorbij en help ik anderen en mezelf van een vreselijk trauma te genezen, namelijk die van (aangeleerde) zelfhaat. En daar heeft het boek van Downs me beslist bij geholpen en daarom kan ik het ook jou van harte aanbevelen! Je bestelt ‘m hier!

*****

Titel: Fluwelen woede

Auteur: Alan Downs

Prijs: € 20,99